Csillagmesék

Csillagmesék

M33, Triangulum-galaxis

2024. szeptember 04. - Soponyai György

A Lokális Galaxiscsoport egy kisméretű galaxishalmaz, amelyhez jelenlegi ismereteink szerint mintegy 50-60 galaxis tartozik. Ez a csoport a Tejútrendszer közvetlen környezetét jelenti az univerzumban, és tagjai gravitációsan kötődnek egymáshoz. A csoport három legnagyobb tagja a mi Tejútrendszerünk, az Androméda-galaxis (M33) és a Triangulum-galaxis (M33). Ezeken kívül számos kisebb törpe- es kísérőgalaxis része még a csoportnak.

A tőlünk 3 millió fényév távolságban lévő Messier 33 (M33), más néven Triangulum-galaxis könnyen megfigyelhető a sötét égbolton a Triangulum csillagképben. A Messier 33 egy spirálgalaxis, amelynek átmérője körülbelül 60 ezer fényév, ez a mi Tejútrendszerünk átmérőjének nagyjából a fele. A galaxis több száz milliárd csillagot tartalmaz. Spirális szerkezete rendkívül szabályos, spirálkarjai szépen kidolgozottak és jól láthatóak a nagy felbontású megfigyeléseken.

A felvétel 2024. augusztus 30. és szeptember 4. között készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5118484599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása