Csillagmesék

Csillagmesék

Az M13 gömbhalmaz

2024. szeptember 03. - Soponyai György

A gömbhalmazok az éjszakai ég leglátványosabb csillagászati képződményei közé tartoznak. Szinte minden galaxis körül megtalálhatók, beleértve a Tejútrendszert is, ahol több mint 150 ilyen halmazt ismerünk. Ezek a sűrű csillagcsoportok akár több millió, gravitációs vonzásuk révén szorosan összetartozó csillagot is tartalmazhatnak  Ezen csillagok többsége nagyon öreg, több mint 10 milliárd évesek, ami azt jelzi, hogy ezek az objektumok a galaxisok kialakulásának korai szakaszában keletkeztek.

A Messier 13 (M13) gömbhalmaz a Hercules csillagképben található, távolsága körülbelül 22 200 fényév a Földtől. Kisebb távcsövekkel könnyen megfigyelhető, de sötét, tiszta égbolton szabad szemmel is észrevehető egy halvány fényfoltként. A halmaz átmérője 145-150 fényév és nagyjából 300 000 csillagot tartalmaz, melyek közül sok a vörös óriás. 1974-ben egy rádióüzenetet küldtek a halmaz felé az Arecibo rádiótávcső segítségével, amely alapvető információkat tartalmazott az emberiségről és a Földről.

A halmazban a csillagsűrűség kb. 500-szorosa a Tejútrendszer csillagsűrűségének. Képzeljük csak el: ha itt élnénk egy bolygón, éjszakánkánt nem 2000-3000, hanem egy milliónál is több csillagot láthatnánk szabad szemmel! 

A 13 perces felvétel 2024. augusztus 16-án és szeptember elsején készült. A kép tetején halványan megfigyelhetjük a 30 millió fényév távolságra lévő NGC 6207 spirálgalaxist is, melynek mérete a mi Tejútrendszerünk egyharmada.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218483849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása