Csillagmesék

Csillagmesék

Galaxisok az Andromedában

2024. szeptember 11. - Soponyai György

ngc_891_3.jpg

 

Az NGC 891 egy spirálgalaxis az Androméda csillagképben, körülbelül 30 millió fényévre a Földtől. Egyike a legszebb égi objektumoknak, mivel éléről látjuk, így a por- és gázfelhők, valamint a spirálkarok látványosan elkülönülnek a galaxis vékony korongjában. Az NGC 891 szerkezete, mérete hasonló a Tejútrendszeréhez. A mi galaxisunkat is ilyennek látnánk hasonló távolságból.

Az NGC 891 közelében számos halványabb galaxis figyelhető meg amatőr műszerekkel, ezek közül a legkönnyebben az NGC 898-at találhatjuk meg. Ez a spirálgalaxis szintén az éléről látszik, ugyanakkor távolsága több, mint 250 millió fényév. Kilencszer messzebb van tőlünk, mint a látómezőt uraló NGC 891.

A két NGC katalógusszámmal ellátott objektum mellett számos igen halvány törpegalaxist is megpillanthatunk, de ezek csak apró pontok, pacák a távcsőben vagy a kamerában:

ngc_891_annotated_copy.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5618489361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása