Csillagmesék

Csillagmesék

M57, Gyűrűs-köd

2024. szeptember 02. - Soponyai György

A Lyra (Lant) csillagképben található Messier 57, más néven a Gyűrűs-köd az egyik legismertebb és legtanulmányozottabb planetáris köd az éjszakai égbolton. Felfedezője, a francia Antoine Darquier 1779-ben élesen elhatárolt, halvány, korong alakú jelenségnek írta le, melyet a Jupiter bolygóhoz (planétához) hasonlított. Később ezért nevezték el ezt a ködtipust "planetárisnak". 

A planetáris ködök egy haldokló csillag életének végső szakaszában keletkeznek. Amikor egy csillag a vörös óriás fázis után kifogy az üzemanyagból, külső rétegeit ledobja, míg a magja összeomlik, fehér törpévé válva. Ez a fehér törpe jelenleg is ultraibolya fényt sugároz, ami a körülötte lévő gázokat gerjeszti és fénylésre készteti. A gyűrű legfényesebb része zöldes árnyalatú, ami a gerjesztett oxigénből származik, míg a vöröses színek a hidrogén sugárzásának köszönhetők. Ezek a színek azonban vizuálisan ritkán észlelhetők, többnyire csak hosszú expozíciós asztrofotókon válnak láthatóvá.

A Földtől 2300 fényév távolságra lévő Messier 57 körülbelül húszezer évvel ezelőtt alakult ki, jelenleg 1.3 fényév átmérőjű és másodpercenként 19 kilométeres sebességgel tágul.

 

A felvétel 2024. szeptember másodikán készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3118483047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása