Csillagmesék

Csillagmesék

M27, Súlyzó-köd

2024. szeptember 06. - Soponyai György

A Messier 27 (M27), más néven Súlyzó-köd egy híres planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Charles Messier fedezte fel 1764-ben, és a Messier-katalógus egyik legfényesebb planetáris köde. A köd 1360 fényévre található a Földtől, átmérője körülbelül 2.4 fényév.

A Súlyzó-köd mintegy 3000-4000 évvel ezelőtt alakult ki, amikor egy vörös óriás csillag ledobta magáról külső rétegeit. Ezt követően a csillag egy forró fehér törpévé alakult át, melynek ultraibolya sugárzása ionizálja a robbanás során kilökött gázokat, ami miatt a köd fényesen világít jellegzetes zöld és vörös színekben. A zöld fény az ionizált oxigénből, míg a vörös a hidrogénből származik.

A kis távcsövekkel is könnyen észlelhető Messier 27 jól látható szerkezete és szépsége miatt népszerű célpont az amatőrcsillagászok körében.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6018485995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása