Csillagmesék

Csillagmesék

Az Uránusz és holdjai

2024. augusztus 30. - Soponyai György

 

uranusz_240841_copy.jpg

 

Az Uránusz naprendszerünk hetedik bolygója. 1781-ben  fedezte fel William Herschel, minden idők egyik legnagyobb megfigyelő csillagásza. Bár kristálytiszta, fényszennyezéstől mentes égen szabadszemmel is megpillantható (ha tudja az ember, hogy pontosan hol keresse), mégis inkább binokulárral vagy távcsővel érdemes az észlelésekor próbálkozni.

Az Uránusz egy gázbolygó, 84 év alatt kerüli meg a Napot, átmérője 51.000 kilométer, ami a Föld átmérőjénél több, mint négyszer nagyobb.

A bolygónak 90°-hoz közeli a tengelyferdesége, ami azt jelenti, hogy szinte az oldalán fekszik, ahogy kering a Nap körül. Ez a különleges tengelyferdeség drámai évszakváltozásokat okoz a bolygón. Mivel az Uránusz egy teljes keringése a Nap körül 84 évig tart, egy-egy évszak kb. 21 évig tart. Ez azt jelenti, hogy amikor a bolygó egyik pólusa a Nap felé néz, azon a féltekén hosszú, folyamatos nappal van, míg a másik pólusnál hosszú, sötét éjszaka.

 

Az Uránusznak jelenleg 27 ismert holdja van, ezek közül öt (Miranda, Ariel, Umbriel, Titania, Oberon) figyelhető meg átlagos amatőrcsillagász-felszereléssel. A fenti képet a bolygóról 2024. augusztus 30-án készítettem, amelyen feltűnik három holdja is, bár az Umbriel megpillantásához kell egy kis képzelőerő:

uranuszhold.jpg

Aprócska, halvány pöttyöknek látszanak, amik szinte elvesznek az Uránusz korongjának ragyogásában. De talán mégsem annyira aprócskák:

átmérő keringési idő
Titania 1577 km 8.7 nap
Oberon 1522 km 13.4 nap
Umbriel 1170 km 4.1 nap


Ha éjszakáról-éjszakára megfigyelhetjük, nyomon követhetjük a holdak táncát a bolygó körül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9418478659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása