Csillagmesék

Csillagmesék

A Pacman-köd

NGC 281

2024. szeptember 26. - Soponyai György

Az NGC 281, más néven a Pacman-köd egy H II régió a Cassiopeia csillagképben. Nevét jellegzetes formájáról kapta, amely egy régi videójáték-karakterre, Pacmanre hasonlít. A köd egy aktív csillagképződés helyszíne, és egy nyílthalmaz, az IC 1590 található benne, amely fiatal csillagokat tartalmaz. A csillagok erős ultraibolya sugárzást bocsátanak ki, ezzel ionizálva és világításra késztetve az őket körülvevő, hidrogénben gazdag gázfelhőt. Az NGC 281 körülbelül 9 200 fényévnyire helyezkedik el a Földtől.

A ködben található úgynevezett Bok-globulák sötét, porral és gázzal teli területek, amelyekben a csillagképződés kezdeti szakaszai figyelhetők meg. Ezek a globulák a csillagszelek és a sugárzás hatására sűrűsödnek össze. Az évmilliók során a Pacman-ködben több ezer csillag születhet, majd egy szupernóva-robbanás vagy az újszülött csillagokból érkező napszél eloszlatja a köd maradék anyagát, és a helyén egy, a Plejádokhoz hasonló nyílthalmaz lesz látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3518500902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása