Csillagmesék

Csillagmesék

NGC 457, Bagoly-halmaz

2024. augusztus 28. - Soponyai György

Az NGC 457, vagy másnéven Bagoly-halmaz a Cassiopeia csillagképben található. Azért kapta ezt a nevet, mert némi fantáziával bele lehet képzelni egy bagoly formáját. Binokulárral nézve az északi féltekéről megfigyelhető egyik legszebb nyílthalmaz. Körülbelül 9000 fényév távolságra van tőlünk, átmérője kb. 30 fényév és nagyjából ezer csillag alkotja.

A bagoly "bal szeme" (a kettő közül a halványabb) a Tejút egyik legnagyobb luminozitású csillaga. Fényereje a Nap fényerejének 275.000 -szerese.

A nyílthalmazok olyan csillagcsoportulások, melyek egyetlen közös gázfelhőből alakultak ki, és tagjaik még mindig laza gravitációs kapcsolatban állnak egymással. Érdekesség, hogy a mi Napunk is egy nyílthalmaz belsejében található anélkül, hogy annak tagja lenne.

 

A felvétel 2024. augusztus 25-én készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr918477223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása