Csillagmesék

Csillagmesék

Perseus ikerhalmaz

2024. augusztus 29. - Soponyai György

A Perseus csillagkép legszebb objektuma két, egymáshoz látszólag közeli nyílthalmaz, az NGC 869 és az NGC 884.

Tiszta, fényszennyezéstől mentes ég alatt szabadszemmel is látszik, így már az ókori görögök is ismerték. A halmazok nagyon fiatalok, 5-10 millió évvel ezelőtt alakultak ki. Bár többnek gondolná az ember, de a két halmazban összesen mindössze 600-700 csillag található, amelyek szupernagy fényességűek és szupernagy tömegűek.

Perszeusz, Zeusz fia a görög mitológia híres hőse. Egyik legnagyobb hőstette Medúsza lefejezése volt, de  emellett megmentette Andromeda hercegnőt, akit egy sziklához láncoltak áldozatként egy tengeri szörnyetegnek, Cetusnak. Az istenek úgy emlékeztek meg Perszeuszról, hogy a csillagok közé emelték, egyik kezében Medúsza levágott fejével, a másikban a fejet levágó ékköves karddal. Az ikerhalmaz  a kard ékköves nyelét jelképezi.

A felvételt 2024. augusztus 28-án este készítettem. A felül látható az NGC 869, alatta az NGC 884.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318477789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása